Finalisten Postcode Lottery Green Challenge 2011 bekend

 

Amsterdam, 1 september 2011 – De zes duurzame ondernemers die kans maken op het winnen van de Postcode Lottery Green Challenge, zijn bekend. Uit 717 wereldwijd ingezonden groene ondernemersplannen koos de prejury vandaag de zes beste. Op 15 september wordt bekendgemaakt wie van hen een geldbedrag van 500.000 euro ontvangt om zijn of haar product of dienst op de markt te brengen. Naast de hoofdprijs verdeelt de jury 200.000 euro onder één of twee runners-up.


Zes ideeën die een duurzame wereld dichterbij brengen


De prejury van de Green Challenge selecteerde de volgende zes finalisten:

  • Nederlander Peter van Dommele (49 jaar) ontwikkelde 4-D Kameleon, roterende panelen die op muren van gebouwen te plaatsen zijn en zonne-energie absorberen, regenwater afvoeren, stikstof neutraliseren, fijnstof opvangen en tevens dienen als reclameoppervlak.

 

  • De Canadese 19-jarige Eden Full bedacht SunSaluter, een betaalbaar systeem (10 dollar) van bamboe en metaal dat op bestaande zonnepanelen functioneert. Door met de zon mee te draaien, wekken de zonnepanelen 40% meer energie op.

 

  • Zweed Svante Bengtsson (40 jaar) ontwikkelde Rehact, een energiebesparend koelings-, verwarmings- en ventilatiesysteem voor gebouwen. Het geavanceerde systeem maakt gebruik van de temperaturen en luchtstromen binnen en buiten het gebouw en bespaart 85% energie.

 

  • Andreas Zachariah (40 jaar) uit Engeland is de man achter Carbon Diem, een app voor smartphones die automatisch de vervoersmodus van de gebruiker registreert, de CO2-uitstoot van de reis berekent en alternatieven aanbiedt. Dit zorgt voor bewustwording onder gebruikers waardoor ze hun manier van reizen kunnen aanpassen.

 

  • Nederlander Marjolein Helder (28 jaar) ontwikkelde met Plant-e een nieuwe technologie die met behulp van elektrodes continu groene elektriciteit opwekt uit het groeiproces van levende planten die in een laag water met actief koolstof worden gekweekt.

 

  • Nick Christy (39 jaar) uit Australië wil de Water Recycling Shower op de markt brengen. Dit is een comfortabele douche die water, kosten en energie met 70% bespaart. Het hergebruikt douchewater op een hygiënische manier en verwarmt het water pas vlak voor het de douchekop uitkomt.

De finale
Op 14 september 2011 presenteren de finalisten tijdens de Deciding Round hun ideeën aan een internationale jury en aan het publiek. Op basis van deze presentaties en een-op- een-interviews kiest de jury de winnaar, die zij tijdens de Award Ceremony op 15 september bekendmaakt. De Deciding Round en de Award Ceremony van de Postcode Lottery Green Challenge 2011 vinden plaats tijdens PICNIC Festival 2011, het event over creativiteit en innovatie, op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord. Zowel de Deciding Round als de Award Ceremony zijn via een videostream live te volgen op www.greenchallenge.info.

De Jury
William McDonough is dit jaar erevoorzitter van de jury van de Postcode Lottery Green Challenge. Deze 'goeroe van het duurzaam bouwen en produceren' werd in 1999 door het Amerikaanse Time Magazine uitgeroepen tot 'held voor de planeet' en heeft daarnaast nog vele prestigieuze onderscheidingen ontvangen. Hij schreef samen met de Duitse chemicus Michael Braungart in 2002 het visionaire boek 'Cradle to Cradle: remaking the way we make things', dat in Nederland werd uitgegeven onder de titel 'Cradle to cradle – Afval = voedsel'.

Naast William McDonough bestaat de jury uit: Liesbeth van Tongeren (Tweede Kamerlid GroenLinks), Marty Pickett (Executive Director Rocky Mountain Institute), Marieke van Schaik (Managing Director Nationale Postcode Loterij), Kofi Nketsia-Tabiri (Founding Director of Patient Capital Partners Ltd), Jim Walker (Co-founder & Chief Operating Officer The Climate Group) en Steve Howard (Chief Sustainability Officer IKEA).


Share this page