NEW YORK, 24 september 2012 – Molly Morse uit de Verenigde Staten heeft de hoofdprijs in de Postcode Lottery Green Challenge 2012 gewonnen. Zondagavond 23 september ontving zij in New York 500.000 euro om haar groene en veelbelovende ondernemersplan te realiseren. Het door Morse opgerichte bedrijf Mango Materials gebruikt bacteriën om methaangas om te zetten in bioplastic dat biologisch afbreekbaar en betaalbaar is. De andere twee finalisten - Daan Weddepohl uit Amsterdam en Nick Gerritsen uit Nieuw-Zeeland - wonnen ieder een bedrag van 100.000 euro voor hun groene plan.

 

De Postcode Lottery Green Challenge maakte de hoofdwinnaar bekend tijdens een speciaal diner in New York, georganiseerd door de Nationale Postcode Loterij in samenwerking met de jaarlijkse Clinton Global Initiative bijeenkomst.

Winnares Molly Morse kan haar geluk niet op: "Met dit enorme geldbedrag kunnen wij ervoor zorgen dat consumenten straks de mogelijkheid hebben om producten van biologisch afbreekbaar plastic te kopen tegen een betaalbare prijs.Dat is veel beter voor het milieu. Ons bioplastic biedt een groen alternatief voor traditioneel plastic dat zich ophoopt in de natuur en op vuilstortplaatsen."

 

100.000 euro voor Amsterdammer

Ook Amsterdammer Daan Weddepohl was één van de drie finalisten in New York. Hij wint een runner up-prijs van 100.000 euro voor de uitvoering van zijn veelbelovende website Peerby. Via deze site kunnen mensenuit dezelfde buurt producten van elkaar lenen of huren. De tweede runner up-prijs van 100.000 euro is voorNick Gerritsen uit Nieuw Zeeland. Zijn organisatie CarbonScape gebruikt een industriële microgolftechnologie om biomassa van afvalstoffen te verwerken tot hoogwaardige alternatieven voor niet-hernieuwbare fossiele producten.

509 inzendingen
Met de Postcode Lottery Green Challenge daagt de Nationale Postcode Loterij jaarlijks mensen overal ter wereld uit een duurzaam, creatief en innovatief ondernemersplan te ontwikkelen dat de CO2 uitstoot vermindert. Dit jaar kwamen er 509 inzendingen binnen, waarvan drie startende groene ondernemers door mochten naar de finale in New York. 

 


Share this page